Ficus carica

 

Ficus carica

Vijg

Land van herkomst  Griekenland

Zone 8

 

Vijgen zijn al heel lang in cultuur. Ze groeien in warme streken en het liefst in de volle zon. Wat wij als vrucht zien, is in feite de vlezige bloeiwijze. De vorm van de vrucht doet denken aan een urn. Binnen het vruchtomhulsel staan de heel kleine bloemen. De bloemen rijpen zonder bevruchting of worden door een galwesp bevrucht.  De vruchten van de meeste rassen worden hier rijp vanaf september tot en met oktober.
 De vruchtencyclus is byzonder: er kunnen tegelijkertijd in de bladoksels jong vruchten,en van vorig jaar aanwezig zijn. Het eerste rijp zijn de vruchten, die in jong vorm hebben overwinterd in de bladoksels. Deze vruchen zijn al gevormd in het voorgaande jaar. Vruchten die zich in het voorjaar op het nieuwe hout vormen, vormen de tweede cyclus.
Bladeren van de vijg zijn handvormig gelobd en frisgroen van kleur. Het is wat je noemt een decoratieve struik. Het blad is ca 20 cm lang en 15 cm breed. De bladstelen zijn geel van kleur in contrast met de diepgroene kleur van het blad. In het najaar valt het blad af. De struik wordt pas in het vroege voorjaar gesnoeid. Een volgroeide struik wordt wel 2,5 m hoog en 3 m breed.
 In de zomer moet worden gesnoeid: de toppen van de jonge scheuten worden teruggenomen; zodanig dat er 5 - 6 bladeren aan de scheut(en) blijven. Door deze wijze van snoeien wordt de aanleg van nieuwe scheuten vanuit de bladoksels bevorderd en kan er meer (zon)licht in de kroon komen. Aan het einde van het groeiseizoen zullen in de oksels van de nieuw gevormde jonge scheuten nog jonge vruchtjes aanwezig zijn. De kans is groot dat deze vruchten de winter overleven en zich het volgende groeiseizoen verder zullen ontwikkelen. In de lente richt de snoei zich op het ontwikkelen van een evenwichtige kroon. Stakerige, bevroren en kale scheuten worden terug geknipt op één knop om nieuwe groei te stimuleren. Overtollige zijscheuten worden van de hoofdgesteltakken geknipt. Zorg voor een open struikvorm, zo is de vijg ook  te leiden. Een waaiervorm is een goede vorm.

 
MerkFicus carica

Terug